Care sunt avantajele implanturilor si cum se diferenteaza de alte metode?
Implantul dentar, in primul rand, ne creeaza noua infrastructura pentru ancorarea unor viitoare lucrari protetice.
Avantajul este ca nu mai sunt implicati dintii de vecinatate sau in cazul in care nu mai avem dinti in vecinatate ne creeaza un suport pentru ancorarea unor lucrari fixe. Implantul ajuta si la mentinerea crestei osoase.
Care sunt contraindicatiile implanturilor?
Contraindicatiile sunt de ordin general, care ar impiedica efectuarea oricarei interventii chirurgicale.
Cum se realizeaza implantul dentar si cat dureaza procesul?
In primul rand trebuie facuta o analiza foarte amanuntita a cazului. Chiar daca foarte multi pacienti vor cat mai repede, ei trebuie sa inteleaga ca exista mai multe etape pe care nu e bine sa le sari.
Initial, se face o analiza radiologica pentru a vedea calitatea osului in care va fi inserat implantul, volumul osos. Apoi, se iau amprentele pentru realizarea unui model si pentru a face simularea. Chirurgul cu proteticianul si cu tehnicianul dentar pot stabili ce tip de implant se va folosi.
Partea chirurgicala a procesului este simpla, mai usoara decat o extractie.
Sunt situatii in care implantul poate fi pus imediat dupa extractie, dar sunt si situatii in care trebuie sa se astepte cateva luni pentru vindecarea zonei postextractionale. Dupa 2-3 luni de zile de la extractie, osul se vindeca si creste pe suprafata implantului.
Care este, in medie, durata de viata a unui implant?
In literatura de specialitate, durata de viata a unui implant este de aproximatuiv 8-10 ani. Asta nu inseamna ca dupa 8 ani implantul trebuie scos. Exista cazuri in care pacientii au pastrat un implant pentru 15-20 de ani si nu s-a intamplat absolut nimic. Problema este ca trebuie reevaluata lucrarea de deasupra implantului. In general, cam orice lucrare protetica ar trebui reevaluata si eventual schimbata la un interval de circa 8-10 ani.
Care este diferenta dintre materialele cu care se realizeaza un implant dentar?
Alegerea implantului trebuie lasata in seama medicului pentru ca acesta tine cont de situatia clinica locala, de starea si de forma osului, precum si de densitatea osoasa.
In proportie de 98%, implanturile sunt facute din titan. Exista si implanturi din zirconiu.
Pentru mai multe informatii vezi sectiunea de tratamente aici.