Luni - Vineri10:00 - 21:00
Bucuresti, Romania
contact@cliniciledralecu.ro
0729 690 925

Maseaua de minte

30/11/20220
Extractie sau tratament?

Extractia molarilor (maselelor) de minte pare a fi un ritual de initiere a celor cu varsta cuprinsa intre 15 si 21 de ani. Denumirea de „molari de minte” implica faptul ca in intervalul 17 – 25 de ani o persoana a dobandit o oarecare intelepciune. Denumirea stomatologica a molarului de minte este „MOLARUL TREI”.

Cele mai frecvente probleme
RAMAN BLOCATI IN SPATELE MOLARULUI 2 – De cele mai multe ori, molarii de minte au radacini atipice, sunt incovoiati si rau pozitionati. Deseori se blocheaza in spatele celui de-al doilea molar, problema cunoscuta sub denumirea de „inclusi”. Multe persoane resimt durere si tumefieri în jurul acestor molari la o varsta frageda.

PROVOACA CARII SI BOALA PARODONTALA – In mod frecvent, chiar daca reusesc sa erupa, molarii de minte dezvolta carii sau afectiuni gingivale (boala parodontala) deoarece sunt pozitionati intr-o zona dificila de curatat prin periaj, fapt care permite acumularea de placa bacteriana. In orice caz, molarii de minte sunt asociati cu numeroase probleme.

NU AU NICI UN ROL FUNCTIONAL – Din punct de vedere functional, molarii de minte joaca un rol infim sau niciunul in masticatie. In mod normal, exista patru molari de minte (molarii nr. 18, 28, 38 si 48), insa unii pacienti pot avea mai multi sau mai putini. Uneori lipsesc cu desavarsire (situatia fericita) si nu se formeaza niciodata (lipsesc mugurii).

Nu este adevarat despre molarii de minte?

-Indepartarea molarilor de minte determina deplasarea in spate a dintilor deja ingramaditi.Fals: Dintii nu se deplaseaza in spate, iar indepartarea molarilor de minte nu determina corectarea dintilor îngramaditi (usureaza actiunea fortelor determinate de aparatul ortodontic care indreapta dintii).
-Dintii care nu ridica probleme nu ar trebui indepartati.
Fals: Molarii de minte ramasi intacti pot dezvolta o serie de probleme deoarece
se ajunge foarte greu cu periuta pana la ei, se acumuleaza placa bacteriana, iar dintele dezvolta astfel carii si probleme parodontale.
-Intrucat molarii de minte sunt aproape de un nerv, indepartarea poate determina deteriorarea nervului.
Neintemeiat: In mod normal, exista un spatiu intre molarii de minte si nerv. Ideal este ca diagnosticul sa se faca pe o imagine tridimensionala (tomografia dentara), sa existe tehnologie avansata in dotare (laser sau piezotom), iar chirurgul sa detina experienta necesara in astfel de manopere. Problemele cu functia nervoasa sunt rare.
-Indepartarea molarilor de minte determina caderea pometilor.
Fals: Indepartarea molarilor de minte nu are niciun efect asupra formei fetei.
-Daca nu doare, nu interveni.
Fals: Cariile, afectiunile gingivale si alte forme de patologie se pot dezvolta rapid la molarii de minte fara simptome si pot afecta ireversibil structurile adiacente.
Majoritatea problemelor asociate molarilor de minte au legatura cu accesul dificil pentru asigurarea igienei corespunzatoare si acumularea de tartru, fapt care determina inflamatia si infectia.

12.De ce te dor dinti dupa tratament de canal

Durerea după obturația de canal este normală și nu trebuie să ne îngrijoreze. Un dinte care a fost tratat pe canal, iar nervul acestuia a fost scos, poate rămâne cu o sensibilitate timp de câteva zile sau chiar săptămâni. Ce trebuie să reținem este că dintele în sine nu doare, iar ceea ce provoacă sensibilități sunt țesuturile periodontale care înconjoară rădăcina. În articolul următor vom afla ce înseamnă o obturație de canal și când trebuie realizată, dacă există durere după tratarea dinților pe canal și cum se efectuează în cabinet, de către medicul stomatolog, un astfel de tratament.

Ce este și cum se realizează obturația de canal?

Cu toții am auzit de obturație sau în termeni populari de plombă. Însă, ce înseamnă o obturație de canal? Ei bine, aceasta se referă la închiderea canalului radicular, adică a spațiului din interiorul dintelui, unde se află țesuturile de susținere și pulpa (nervul) acestuia. În momentul în care te confrunți cu dureri puternice ori sensibilități dentare, este important să știi că pulpa dentară este afectată. Și în acest caz este necesar un tratament de canal, efectuat de către medicul stomatolog.

Obturația de canal se mai realizează și atunci când dintele a suferit o traumă sau dacă există tratamente mai vechi efectuate incorect.
Ca prim pas, este necesar ca pacientul să se prezinte în clinica dentară, pentru un consult stomatologic și efectuarea unei radiografii dentare, de principiu, panoramice, iar la recomandarea medicului se poate face și o radiografie retro-alveolară. Împreună cu medicul stomatolog, care are competență în endodonție, se stabilește strategia terapeutică, urmând să se realizeze tratamentul potrivit.

În ceea ce constă strategia terapeutică, medicul stomatolog realizează mai mulți pași. În primul rând face o anestezie locală și verifică cavitatea de acces din interiorul dintelui cu ajutorul unui aparat medical, denumit microscop dentar. Apoi, cu instrumentele speciale curăță canalele radiculare atât manual, cât și cu un sistem rotativ, urmând să le irige, spele foarte bine și să le usuce. La final, medicul sigilează canalele cu ajutorul unor conuri de gutapercă și a unei paste speciale și astfel se obține obturația de canal.

Tipuri de durere după obturaţie
Durerea după obturația de canal poate să difere în funcție de fiecare persoană în parte. În principiu se simte un anumit grad de disconfort asupra dintelui tratat, care poate ține de la 2-3 zile până la o săptămână. De asemenea, durerea se resimte mai mult ca o presiune sau pulsație pe dinte. În foarte puține cazuri, poate să apară și o durere mai puternică, care să nu fie provocată de niciun stimul dureros și să fie o durere permanentă. În acest caz, medicul stomatolog prescrie antiinflamatoare, care vor trebui luate numai dacă durerea este insuportabilă.
Printre cele mai întâlnite tipuri de dureri, putem enumera o durere în timp ce mușcăm sau atunci când mestecăm.

Durere în timp ce mușcăm
Imediat ce efectul anesteziei a trecut și vrem să mâncăm, este posibil ca atunci când mușcăm ceva cu dintele ce tocmai a fost tratat să resimțim un mic disconfort. Acest lucru este perfect normal, iar medicii stomatologi recomandă ca în primele zile după efectuarea obturației de canal, să se muște din alimente cu partea opusă a dintelui respectiv.
Nemaiexistând pulpa dintelui, dinții tratați pe canal devin fragili și sunt mai expuși riscului de a se fractura. În acest caz, este recomandat ca imediat după tratamentul endodontic să se aplice și o coroană dentară.

Durere când mestecăm
Atunci când mestecăm, maxilarul se mișcă și dinții se ating unii de alții. Astfel, se poate atinge și dintele tratat pe canal și poate apărea o durere, de cele mai multe ori, acută. Această durere se resimte atunci când dintele a fost tratat în urma unei carii dentare profunde, iar canalele radiculare au fost curățate destul de intens.

Ce să faci dacă apare durerea după tratamentul endodontic

În cazul în care durerea este însoțită de o umflătură, medicul va prescrie și un antibiotic, care se va administra timp de câteva zile. Totodată, dacă durerea nu dispare după aproximativ două săptămâni, este indicat să facem o vizită rapidă medicului stomatolog.
Cum se tratează durerea după tratamentul endodontic?
Durerea este absolut normală dupa realizarea tratamentului endodontic, iar dacă aceasta poate fi suportabilă, este bine să evităm și administrarea medicamentelor.
Însă, dacă durerea nu ne dă pace și devine acută, este necesar să luăm antiinflamatoare. Acestea trebuie prescrise doar de către medicul stomatolog.

Pentru mai multe informatii vezi sectiunea de tratamente aici.

Clinicile Dr.Alecu 

Leave a Reply

Email-ul tau address will not be published. Required fields are marked *

Despre noi
Echipa (Familia) Clinicile Dr. Alecu este cea mai…, dar mai bine hai sa ne cunosti.

Daca ai ajuns pe site-ul nostru inseamna ca pana acum nu ai gasit ceea ce cautai. Gata, pregateste-te sa facem echipa impreuna, programeaza o consultatie sa ne cunoastem.
Gasesti aici pe site mai multa informatie decat ai avea nevoie, simte-te liber sa pierzi ceva timp dar lasa-ne pe noi sa avem grija de dantura ta.

CLINICILE DOCTOR ALECU SRL
45296365 | J51/885/2021
Calea Vitan 28, Etaj 3, Bucuresti, Sector 3

Social media

Centru de estetica dentara si implantologie. Clinicile Dr.Alecu ofera solutii de reabilitare orala cu fatete si coroane dentare cu un inalt grad de rezistenta.

Plata prin Netopia
https://cliniciledralecu.ro/wp-content/uploads/2022/12/Frame-196.png
https://cliniciledralecu.ro/wp-content/uploads/2023/01/257649_A342.jpg

Copyright © 2022 Clinicile DR ALECU. Toate drepturile rezervate

Copyright © 2022 Clinicile DR ALECU. Toate drepturile rezervate