Profilaxia dentară Clinicile Dr.Alecu reprezintă prima și cea mai importantă etapă a îngrijirii dinților, iar vizitele regulate la stomatolog te pot scuti de foarte multe probleme. Pe termen lung, previi afecțiunile grave ce necesită tratamente complexe, investești mai puțini bani, timp și energie, iar în final te bucuri de un zâmbet sănătos!
Studiile realizate de Academia Americană de Stomatologie recomandă realizarea profilaxiei dentare cel puțin o dată la 6 luni. Astfel, te asiguri că îți menții sănătos nu doar zâmbetul, ci și întregul organism.
Efectuarea controlului stomatologic periodic și a procedurilor profesionale de igienă sunt esențiale pentru a preveni apariția problemelor dentare sau pentru depistarea lor în stadiu incipient. Așa cum bine știm, este mai ușor „să prevenim, decât să tratăm” pentru că a trata înseamnă proceduri mai costisitoare și mai de lungă durată.
Profilaxia dentară are 2 roluri:
1. Microbii și bacteriile
Este cel mai important factor, fiind reprezentat de microbii și bacteriile situate în placa dentară.
2. Alimentele bogate în zaharuri sau carbohidrați.
Bacteriile din cavitatea bucală transformă zaharurile în acizi printr-un proces numit fermentație acidă. Acizii vor distruge treptat smalțul și dentina cauzând apariția cariilor dentare.
3. Calitatea țesuturilor
Cu cât smalțul și dentina sunt mai dure, cu atât scade probabilitatea apariției cariilor dentare. Există metode de profilaxie care au ca scop creșterea durității smalțului dentar.
Detartrajul ultrasonic
Tartrul
Este îndepărtat cu ajutorul unui aparat modern pe baza de ultrasunete ce are la bază o ansă metalică de diferite forme care ne ajută să dislocăm blocurile de tartru, atât cele
supragingivale cât şi cele subgingivale.Toată procedura se bazează pe mişcările de vibraţie produse de ultrasunete, ce intră în contact cu suprafața blocului de tartru. Aceste vibraţii produc unde care determină blocul de tartru să se desprindă de suprafeţe, fără să afecteze structurile dentare sau gingivale.
Este important de stiut ca prin detartraj nu se pilesc dintii si nu se afecteaza sanatatea lor.
Detartrajul este o procedură absolut necesară pentru a preveni boala parodontală. Depunerile de tartru pot apărea la orice vârstă, și dacă nu sunt îndepărtate la timp pot duce la îmbolnăvirea gingiilor, la apariția mobilității dinților, a pungilor paradontale și în final la pierderea dinților. În funcție de locul în care se formează, tartrul poate fi supragingival sau subgingival. Cele mai predispuse zone sunt: latura interioară a dinților de jos, latura dinspre obraz a molarilor de sus sau dinții înghesuiti.
Este realizat cu perii speciale care se invart la viteze mai mari si pasta de profilaxie mult mai abraziva decat cea uzuala.
Periajul profesional este o măsură de prevenire a problemelor dentare care se realizează doar de către medicul stomatolog, în cabinet. Periajul profesional vine ca o completare a igienei orale pe care pacientul o face acasă. Placa bacteriană, care se acumulează în timp, în spațiile inaccesibile ale dinților, nu mai poate fi înlăturată doar prin simplul periaj făcut acasă, ci trebuie îndepărtată cu instrumentele speciale în cabinetul stomatologic.
Este un tratament profilactic, care ajută la o igienizare profesională completă (după periaj şi detartraj). Acest procedeu se realizează cu ajutorul unui aparat care generează un jet de aer+apă+bicarbonat de sodiu, cu o presiune foarte mare, jetul fiind proiectat atât pe suprafeţele dentare, cât şi în zonele interdentare şi subgingivale (zone inaccesibile periajului manual).
În încheierea şedinţei de profilaxie dentara în cabinet, se aplică geluri de protecţie cu fluor sau cu proteine din lapte, în funcţie de situaţia dentară, care se menţin pe dinţi minimum jumătate de oră (nu se clăteşte, mănâncă sau bea în acest interval de timp).
Fluorul este o substanță care oferă un plus de protecție dinților împotriva cariilor. Este indicat ca tratamentul de fluorizare să aibă loc în cabinetul stomatologic și să fie făcut de un medic specialist din mai multe motive. În primul rând, tratamentul de fluorizare are un efect sporit dacă înainte este îndepărtată placa bacteriană și tartrul, iar în al doilea rând, fluorul trebuie administrat în cantități corecte, pentru că, în cantități mari, fluorul este toxic pentru organism.
Depistarea cariilor incipiente și evaluarea obturațiilor
Controlul stomatologic periodic îi dă șansa medicului stomatolog să depisteze dacă au apărut carii noi care ar putea fi ascunse și nedureroase. Dacă le descoperă la timp, medicul stomatolog le poate trata mai ușor, iar dintele va fi mai puțin afectat. În caz contrar, cariile pot avansa ceea ce poate duce la devitalizarea dintelui sau, mai rău, la extracție.
De asemenea, în cadrul controlului periodic, medicul poate observa dacă obturațiile au suferit modificări sau fracturi, sau dacă au apărut carii pe lângă obturații.
Profilaxie dentara : O etapa complementara a igienizarii dentare este:
Sigilarea șanțurilor dentare
Aplicarea unui material special pentru a impiedica aderenta placii bacteriene.
Sigilarea șanțurilor și a fosetelor este o procedură menită să prevină apariția sau dezvoltarea cariilor dentare. Zona care se sigilează reprezintă locul care are cel mai mare risc de formare a cariilor. Riscul crescut de apariție al cariilor este dat de forma șanțurilor care, fiind de dimensiuni microscopice, nu permit periuțelor de dinți să îndepărteze în totalitate resturile alimentare sau microorganismele. De aceea, pentru a proteja dinții, aceste șanțuri se sigilează.
Poti consulta lista noastra de preturi aici