Implant dentar – O intervenție chirurgicală, prin care se inserează in os, pe arcada dentară, o rădăcină artificială, un surub din titan.
Tratamentul implanto-protetic computerizat reprezinta cel mai nou concept de restaurare dentara, care se bazează pe o tehnologie modernă și precizie, pentru a obține rezultate clinice eficiente, estetice și de lungă durată.
Implantologia digitalizata îmbina informațiile furnizate de tomografia computerizata cu detaliile oferite de scanarea digitala intraorala. Prin intermediul platformelor online se poate realiza planificarea optima a inserării implantului dentar si/sau a soluției protetice personalizate.
Prima etapa:
Etapa a doua:
Etapa a treia: După 1-2 săptămâni, de la fixarea capelor de vindecare, se încep etapele protetice:
Etapa final consta in realizarea coroanelor dentare la alegere in fuctie de materialul din care sunt realizate:
Noutatea din ultimii ani o reprezinta aparitia unor noi materiale pentru realizarea lucrarilor protetice, cu caracteristici fizice si anatomice foarte bune, cum ar fi Peek sau polimeri speciali din care se poate printa o coroana dentara.
Adica anual trebuie verificată starea implanturilor și a lucrărilor protetice, igienizare completa, astfel încât sa prevenim aparitia oricarei probleme, sau să poată fi depistate și remediate din timp.
Toate Lucrările protetice sunt realizate prin Tehnologia Cad-Cam din materiale de cea mai buna calitate, adica cu ajutorul tehnologiei digitale de scanare in cabinet si frezare in laborator, astfel riscul de eroare este zero.
Ce este Tehnologia Cad-Cam?
Cea mai moderna tehnologie de realizare a bonturilor protetice și a coroanelor dentare din zirconiu pe principiul imprimantelor 3D. Execuția acestor lucrări este controlată, pe toata durata, de computer, în acest fel șansele apariției erorilor sunt nule.
Cum obtinem un implant dentar perfect?
Consultatie,Proiectare, Analiza plan de tratament si Executie.
Implantul dentar este o tehnică dentară modernă de inlocuire a dintilor lipsa, fara a afecta nici un alt dinte sanatos ca in cazul realizarii puntilor dentare,care vă vor reda: 1. Functionalitatea(mestecare)
2. Estetica(importanta este chiar aceasta ordine)
Asupra importantei si functionalitatii prezentei dintilor implicit prin inserarea implanturilor nu mai insistam.
Vrem sa insistam pe componenta emotionala. Un zâmbet frumos, Moft sau Necesitate? Satisfacție și încredere in sine la cote maxime.
De câte ori ați ezitat in mod (in)constient să zâmbiți, să vorbiți, să mâncați în public din cauza dinților lipsă?
Implantul dentar este o necesitate în procesul de refacere sau restaurare a danturii.
Intrebare gresita – Cat costa un implant?
Intrebarea corecta – Ce tip de implant este recomandat pentru mine?
Pacientul vrea dinți. Dar dinții sunt rezultatul final, vizibil în acest proces, în care primul pas este implantul.
Recomandarea vine in urma analizei mai multor informatii:
Computer tomograf- masurarea masei si densitatii(calitatii) osoase in care va fi inserat implantul dentar.
Pentru ca vrem ca implantul sa fie sanatos in os pentru o perioada cat mai mare de timp.
Implantul dentar, „devine” parte din noi, se integrează in os și redă functionalitatea naturală a osului.
Aditia de os este un procedeu suplimentar pentru cresterea volumului osos, in cazul in care exista o cantitate insuficienta pentru a insera implanturi.
In acest scop, se folosesc diverse biomateriale 100% biocompatibile cu organismul uman, cum ar fi:
Osul trebuie acoperit cu o membrana de protectie din colagen. La finalul osteointegrarii, se obtine un tesut osos viu, vascularizat, care poate sustine cu succes o lucrare fixa si durabila pe implanturi. Practic, surubul care tine loc de radacina dintelui lipsa se ‘sudeaza’ in os si devine o baza stabila pentru lucrarea protetica.
In ziua de astazi, anestezia locala injectabila înlătură orice durere sau jenă, pacientul poate coopera, dialoga cu medicul, în timpul intervenției chirurgicale, starea postoperatorie este similară celei de după o extracție dentară.
Condiții sterile absolute, profesionalism, competență și empatie.
Ganditi-va la fundatia unei case. Daca este slaba sau executata gresit, atunci toata casa risca sa se prabuseasca.
Se consideră in general că, dacă un pacient este suficient de sănătos, încât să i se poată extrage un dinte, atunci i se si poate insera un implant dentar.
Boala parodontala sau parodontoza netratata la timp poate duce la pierderea dintilor. Totusi, persoanele afectate de parodontoza pot beneficia de implanturi pentru a se bucura de dinti ficsi si zambet estetic si sanatos.
Chiar și în unele dintre aceste cazuri, inserarea de implant dentar, cu rată mare de succes, este posibilă dacă sunt întreprinse demersurile corespunzătoare:
Bruxismul, fumatul, lipsa controalelor periodice la stomatolog și lipsa igiena.
Dacă sunteţi într-una dintre situațiile enumerate mai sus, cu certitudine putem găsi o soluţie pentru a crește rata de succes a protezării prin implant dentar și de menţinere a rezultatului în timp.
Vârsta nu este un impediment pentru a beneficia de un implant dentar, importanta este starea generală de sănătate a pacientului.
Această intervenție durează intre o oră si 4 ore, dacă sunt inserate mai multe implanturi dentare.
După 7-10 zile sunt îndepărtate firele de sutură.
După vindecarea deplină a osului (între 3 și 6 luni) este atașată gingivaforma (bontul de vindecare) pentru 7-14 zile.
Realizarea bontului protetic și a coroanei, punții sau protezei necesită 2-3 ședințe și durează între 7 și 14 zile.
Rata de succes?
La nivel international, conform studiilor de caz efectuate, rata de succes este de 95% – 97%.
Scop:
Pre-operator:
Cu 2-4 zile înainte de intervenția chirurgicală, este recomandata igienizarea cavității bucale ( detartraj, periaj, airflow ) și folosirea apei de gura cu clorhexidină 0.12%, fără alcool.
Acest protocol asigură un câmp operator curat, sărac în germeni patogeni, parametri optimi pentru orice tip de intervenție chirurgicală.
Dupa operatie:
Pentru sensibilitate sau durere, luați anti-inflamatoare. Pentru edem se aplica ceva rece pe zona inflamată.
Nu se doarme pe partea inflamată (căldura mărește inflamația), cu fata in sus si capul putin mai ridicat.
Respectați medicația prescrisă de medicul implantolog.
Cei mai mulți oameni, care au trecut prin această experiență, spun că disconfortul este asemănător sau chiar mai mic decât cel al unei extracții dentare.
Un disconfort moderat poate apărea după aproximativ 2-5 ore, pe măsură ce anestezia începe să se estompeze. Disconfortul poate dura până la 48 de ore.
Pretul este influentat de tipul si firma producatoare a implantului, va rugam sa consultati lista de preturi AICI.
Restaurarea cu implant dentar:
La fel ca la dinții naturali: periaj, ață dentară, duș bucal și igienizare dentară profesională la fiecare 6 luni.
Casa Națională de Sănătate nu acoperă costurile generate de inserția unui implant dentar.
Implanturile dentare pot fi puse doar persoanelor adulte cand osul nu mai este in dezvoltare.
Dacă sunt îngrijite corespunzător (igienă riguroasă și vizite regulate la dentist), implanturile pot avea o durata de viața intre 10 și 30 de ani.
Dupa inserarea implantului dentar, alimentatia va fi una normală, fără nici un fel de restricții. Aceeași alimentație ca în cazul dinților naturali.
Alternativele la implantul dentar se împart în doua categorii:
Pentru a ne pregăti de implant dentar, trebuie să prezentați clinicii rezultatul următoarelor analize:
Inserția unui implant dentar durează intre 20 de minute și 1h.
După osteointegrare (3-6 luni de la inserție) implanturile pot avea o viață între 10 și 30 de ani, în funcție de anumiți factori.
Implanturile dentare(realizate din titan) sunt garantate pe viață de către producător.
Atentie, stabilitatea lor, însă, nu poate fi garantată. Cu alte cuvinte, nu exista nici o garanție pentru o osteointegrare reușita, nu este legala, ci este doar o strategie de marketing a unor clinici.
Procedura chirurgicală de inserție a unui implant dentar este standard. Echipa noastra medicală întreprinde toate demersurile necesare pentru reușita acestei operații.
Recomandam implanturi care au cel putin 10 ani de la aparitia pe piata. Cel mai bun este cel recomandat pentru cazul dumneavoastra.
Așa cum se întâmplă în orice ramură economică, și în industria implanturilor dentare sunt firme cunoscute și unele mai puțin cunoscute.
De obicei, cele care sunt un ”brand” sunt mai scumpe, cele mai puțin cunoscute sunt mai ieftine.
De reținut că implanturile dentare vin sterile, încapsulate în vid, din fabrică.
Informațiile găsite aiurea pe internet, în căutări implant dentar forum sau în diverse reclame trebuie trecute prin filtrul rațiunii.
Când vine vorba de implanturi dentare, nu există scurtături. Totul trebuie făcut ca la carte, cu simț de răspundere și cu materiale de cea mai bună calitate. Mai mult decât atât, execuția trebuie să fie impecabilă pentru a vă garanta longevitatea implantului.
Ținând cont de miză, sănătatea dumneavoastră, nu este de dorit să vă asumați riscuri de dragul unei aparente economii financiare.
Lungimea unui implant dentar se calculează în milimetri, 5mm, 7mm, 8mm, 10mm, 11.5mm, 13mm și 16mm.
Grosimea: 3mm, 3.75mm, 4.2mm, 5mm și 6mm.
Există și implanturi dentare personalizate, subperiostale, care sunt folosite în circumstanțe excepționale. Aceste implanturi sunt folosite in cazurile de resorbtii majore ale osului.
Recuperarea poate dura intre 4 si 7 zile de la insertie implant dentar.
De cele mai multe ori, edemul este nesemnificativ.
În cazurile rare, în care, edemul de după implantul dentar, este pronunțat, se recomandă administrarea de antiinflamatoare și comprese reci.
Apariția unei sarcini după inserția implanturilor dentare nu afectează procesul de vindecare osoasa, de osteoacceptare a implanturilor dentare.
Nu, nu putem proteza doi sau mai mulți dinți, pe un singur implant.
Molarii au, de obicei, trei rădăcini.
Un implant dentar reprezintă proteza unei singure rădăcini.
Riscul pierderii implanturilor dentare, în cazul protezarii unui molar pe doua implanturi dentare, este mai mic decât protezarea printr-unul singur.
Forțele masticatorii fiind descompuse pe mai multe rădăcini șansele de suprasarcina, suprasolicitare, scad.
Atunci când căutăm un medic, ar trebui să ne ghidăm după reputația acestuia, dupa rezultate si nu după reclamele plătite.
Nu există implant dentar din fibra de sticlă. Implanturile dentare moderne sunt din titan sau din zirconiu. Din fibră de sticlă sunt pivoții.
Toate serviciile stomatologice oferite în clinica noastra, inclusiv inserția implantului dentar, pot fi achitate prin sistemul de rate.
Da, exista implanturi speciale, care pot fi introduse după pregătirea alveolei, postextracțional.
Da. Implanturile dentare oferite de noi pot fi încărcate într-o zi (coroanele dentare vor fi aplicate la maxim 24 ore de la inserția implanturilor).
La 1-3 luni, în cazul unei extracții la nivel mandibular, respectiv 1-6 luni, în cazul unei extracții la nivelul maxilarului.
Nu, oasele copiilor sunt în creștere, la fel și dinții lor. Protezarea prin implant dentar, în cazul copiilor, chiar dacă este vorba despre un dinte definitiv este, în opinia noastră, prematură.
Se vor găsi soluții de protezare temporară – coroană acrilică lipită de dinții învecinați- sau chiar o proteză mobilă sau mobilizabilă, până la vârsta maturității (18-20 ani), când protezarea, cu implanturi dentare, este oportună.
Dacă intraoperator sau postoperator nu au fost respectate normele de igienă și cele de profilaxie există riscul contaminării plăgii, implicit apariția periimplantitei care va determina pierderea implantului.
Dacă implantul exercită presiune pe nervul alveolar inferior, sau dacă l-a secționat, colțul gurii va rămâne amorțit o perioadă mare de timp existând posibilitatea ca sensibilitatea pe zona respectivă sa nu poată fi recuperată, pe deplin, niciodată.
Dacă în timpul inserarii implantului dentar membrana sinusală a fost perforată și protocolul chirurgical, pentru această situație, nu a fost respectat, există riscul pierderii implantului dentar și apariția comunicării oro-nazale.
Dacă inserarea implantului dentar a fost făcută incorect și, prin frezaj, a fost atins un dinte vecin, vital, poate duce la pierderea atât a implantului dentar cât și a dintelui vecin afectat.
Implanturile dentare înlocuiesc rădăcinile dinților.
Așa cum rădăcinile dinților nu sunt ”drepte” nici implanurile nu sunt puse, de obicei, drept – ele urmărind oferta osoasă. (osul prezent)
Înainte de a face lucrarea protetică propriuzisă veți trece printr-o etapă a adaptării bonturilor protetice, în acea etapă bonturile protetice, care au angulații variate, vor fi paralelizate astfel încăt lucrarea protetica să se așeze pe poziția dorită.
Inserare implant dentar costă de la 1800 lei +
Descoperirea implantului dentar (după 3-6 luni) 200 de lei (aceasta presupune montarea șuruburilor de vindecare)
Adaptarea bonturilor protetice de la 250 de lei +
Coroana dentară
Soluția de protezare, prin implant dentar, este superioară soluției de protezare prin punte dentară.
Datorita păstrării integrității dinților adiacenți breșei edentate și conservării volumului osos în care este inserat implantul.
Pentru o reprezentare mai clară vă rugăm urmăriți shița alăturată, în care sunt ilustrate, explicit, soluțiile de protezare, implant dentar versus punte dentară.
După 7-14 zile.
Implanturi dentare.
Ca să putem pune prin implant dentar toti dintii nu este suficient un singur implant ci vor fi necesare mai multe implanturi.
Un om are, fără măselele de minte, 28 de dinți.
În mod ideal, ar trebui să protezăm câte un implant pentru fiecare dinte, dar – din considerente economice – pot fi realizate lucrări dentare pe mai puține implanturi, pe principiul punților dentare.
Numarul de implanturi necesar se stabiliește de la caz la caz in funcție de particularitățile cazurilor respective, recomandarea este de minim 6 implanturi pe fiecare parte.
Coroana pe implant, în funcție de sistemul de prindere, este de doua feluri: cimentată direct pe bontul protetic (piesa intermediară intre implant și coroană) și coroana pe implant înșurubată.
La sfârșit, indiferent de tipul de coroană ales, efectul estetic va fi indeplinit.
Noii dinți vor arăta exact ca cei naturali sau chiar mai frumoși!
În cazul celei direct cimentate pe implant:
În cazul celei înșurubate:
Fixarea coronițelor pe implant înseamnă ca acestea vor începe sa exercite o forța masticatorie , prin urmare astfel de lucrări se efectuează la un moment bine specificat (media este in jur de 3-6 luni după inserarea implantului).
Implanturile dentare din titan sunt acoperite cu un strat de hidroxiapatită pentru o rată de osteoacceptare crescută.