Luni - Vineri10:00 - 21:00
Bucuresti, Romania
contact@cliniciledralecu.ro
0729 690 925

Tratamentul de canal

29/11/20220
Ce este tratamentul de canal?

Cand este necesara (scoaterea) extirparea nervului unui dinte?

Tratamentul de canal (Endodontic) se adreseaza spatiului din interiorul radacinii unui dinte, spatiu care adaposteste pulpa dintelui (“nervul”).

Pulpa dintelui poate fi afectata si infectata din diverse cauze, motiv pentru care ea trebuie extirpata.

Extirparea nervului nu inseamna “moartea” dintelui. Pulpa are un rol determinant in cresterea si maturarea acelui dinte si la mentinerea functionalitatii lui in cavitatea bucala. In urma tratamentului de canal dintele continua sa functioneze si sa-si indeplineasca rolurile, fiind hranit de catre tesuturile din jur.

Menirea unui tratament de canal este de a mentine dintele in cavitatea bucala pentru ca, asa cum se stie, cel mai bun implant este propria radacina.

Tratamentul de canal este o manopera complexa si migaloasa determinata de natura spatiului din interiorul unei radacini: spatiu foarte ingust, sinuos, adesea greu de abordat
Menirea unui tratament de canal este pastrarea dintelui afectat in cavitatea bucala. Se stie ca pierderea unui dinte este o trauma care in timp, fara sa simtim sau sa ne dam seama, afecteaza si ceilalti dinti cu repercursiuni asupra sanatatii corpului (prin eficienta mestecarii alimentelor si eficienta sistemului digestiv). Desigur, un dinte lipsa se poate inlocui printr-un implant, dar o alta regula de aur este ca “cel mai bun implant este propria radacina”.

Cu toate acestea, in ciuda microscopului, a tehnicilor si a tehnologiilor avansate aparute in ultimii ani, tratamentul de canal are totusi, niste limite. Nu orice dinte poate fi salvat.

Care sunt etapele unui tratament de canal?

Tratamentul de canal nu doare, totul se face sub anestezie.

Dintele este izolat de restul cavitatii bucale ( ce este diga? ) pentru a nu intra saliva si a nu contamina dintele in timpul tratamentului si se creeaza accesul spre canalele din radacinile acelui dinte. Uni dinti pot avea o radacina, un canal dar sunt insa situatii in care un dinte poate avea mai multe canale in aceeasi radacina sau in radacini multiple, cum e cazul molarilor.

Astfel pulpa dintelui, infectata sau nu, de extrage din canalul dintelui apoi este atent instrumentat creand o forma conica, regulata si frumos conturata pentru a permite curatarea canalului.
Curatarea si dezinfectia canalului este determinanta pentru un rezultat bun.
Urmeaza etapa de obturare si sigilare a canalului cu materiale speciale.

Foarte frecvent, un dinte care are nevoie de tratament de canal, are coroana distrusa. Coroana se reface cat mai repede dupa finalizarea tratamentului de canal: prin metode fizionomice directe: un pivot de fibra de sticla (sau de alta natura) care ranforseaza obturatia (“plomba”). Dintele apoi este invelit de o coroana ceramica pentru a asigura prezenta dintelui si indeplinirea functiilor lui pentru cat mai mult timp.

Pentru mai multe informatii vezi sectiunea de tratamente aici.

Clinicile Dr.Alecu 

Leave a Reply

Email-ul tau address will not be published. Required fields are marked *

Despre noi
Echipa (Familia) Clinicile Dr. Alecu este cea mai…, dar mai bine hai sa ne cunosti.

Daca ai ajuns pe site-ul nostru inseamna ca pana acum nu ai gasit ceea ce cautai. Gata, pregateste-te sa facem echipa impreuna, programeaza o consultatie sa ne cunoastem.
Gasesti aici pe site mai multa informatie decat ai avea nevoie, simte-te liber sa pierzi ceva timp dar lasa-ne pe noi sa avem grija de dantura ta.

CLINICILE DOCTOR ALECU SRL
45296365 | J51/885/2021
Calea Vitan 28, Etaj 3, Bucuresti, Sector 3

Social media

Centru de estetica dentara si implantologie. Clinicile Dr.Alecu ofera solutii de reabilitare orala cu fatete si coroane dentare cu un inalt grad de rezistenta.

Plata prin Netopia
https://cliniciledralecu.ro/wp-content/uploads/2022/12/Frame-196.png
https://cliniciledralecu.ro/wp-content/uploads/2023/01/257649_A342.jpg

Copyright © 2022 Clinicile DR ALECU. Toate drepturile rezervate

Copyright © 2022 Clinicile DR ALECU. Toate drepturile rezervate